«

»

Čvn 10 2013

Print this Příspěvek

Jachting log chorvatsko 2013 Lodni denik-zapisky z paluby

jachta tracklog 1.6.-8.6. 2013

zaznamenano na trase poznamkami v PDA bez cestiny a s ne idealne fungujici klavesnici… bez korektur !

 


 

Vrazime z Bluciny, 1.6.2013 v 4.30h
Hranic chorvatska prekracujeme v 10h
Sukosan v 15h,dest zatazeno

2013-06-04-2559


 

Den Prvni

V 15.30 prbirame aseznamujeme se s lodi.
Mame pronajatu bavaria 32 se jmenem cameleon. 2kajuty,koupelna,jideelna se 2mi postelemi
Michal pri prohlidc kosatky utopi sve dioptricke slunecni bryle,hloubka pod kylem 3m,tedy celkem 5m. Zel bohu budem zadat potapece az po vraceni lode,dnes jsou jiz pryc. Za deste nakladame vybaveni,proviant a komupak se podarilo utrhnout usi u kabele s pivnim proviantem? Bylo velmi usmevne lovit plovouci plechace mezi jachtami.zdarilo se.
V 17h vylouvame na volne more a dale se seznamujeme se s ovladanim a jedeme na plachty. Zasekavam uspesne motylka a jedeme po vetru 3mi uzly. Prohlizime zatoky a k jedne se nakonec vracime,je klidna a pred nami sem zamirila jeste obdobna lod. Na hloubce 4m hazeme vedle druhe jachty s ceskou posadkou kotvu a sdelujeme si meteoprognozy.
Kotvime u osady Lukoran.
Dnesni den zakoncujeme preplavbou do male konoby,davame pivko coffe a jiz potme se v 5ti na malem motorovem gumaku vracime na lod.
Dnesni prvni den zakoncuji kluci sedankem u dymky a klobasky a v 23h jdeme „sardinkovat“.

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/2.6. SO- Vypluti ze Sukosanu.gpx“ download=“no“]


 

Den druhy 2.6.nedele
Rano vstavam v 5.30,krasnee svitani v zatoce,klid,ticho,nikde nikdo, slunecno,teplota 15 st. Jdu se jen tak bez pyzama probrat do more a svezit se.je to uzasne mrazive ale po par tempech je teplo. Pak je na lodi uz uzasne „teplo“ asppon 25st ;).sousedici kotvici jachta se probouzi tez a pri me rani relaxaci mam potechu i pro oci,pac sousdi maji na palube i devcata a ta si sla tez jen tak zaplavat 😉
Nefotim, zaverka fotaku je v krasnem slunnem ranu silne hlucna,tak se jen kocham pohledem na sluncem zalitou zatoku.
Vrazime dal, kormidluji, uzasnej pocit, more,slunce,jachta,kafe,dobra nalada a smer neznamym mistum a pozitkum.
Behem cesty nalezame vyslouzily armadni bunkr. Cca 150m dlouha morska jeskyne,kam se vejde cela lod a kolem ma v ostrove pomocne sklady. Kotvime v bunku a jdeme na pruzkum. Zkousime i stare vojenske latriny na brehu ;). Lovime v pruzracne vode ryby,pecivo jim jede,ale hacku se bravurne vyhbaji. Vyplovame dal.
Po ceste kotvime v mestecku bozica a jdeme na dopoledni kafe v pristavu. Bocni molo je obsazene vetsi lodi,ktera na brech vypustila hromadu cyklistu,kteri s jali cyklovat po ostrove.
U kafe sledujeme klienty mistniho diving centra,kteri se vraci z ponoru,protoze jak sledujeme jsou nekteri jeste mokri a asi jim byla zima,jelikoz nektere damy sundavaji i 2neopreny :).
Byli jsme uvazani na moring a nikde zadna obsluha,tak volne pohozenou hadici zastrkujeme do nasei nadrze na vodu a doplnujeme nasi pitnou vodu. Jeste pred vyplutim je Mvyslan do kontejneru s odpadky,ktereho ale J poslal do kontejneru alias stresniho boxu zaparkovaneho auta….
Vyplouvame smer potopeny vrak.
Behem cesty narazime na melcinu a M se jal vyzkouset muj napad jachtwakeboading. Takze prvne M zkousi boardovat za zadnim uvazovm lanem, kde po nekolika neuspesich spoustim stozarovy vytah a na tom uz to M zvlada bravurne. Po kratochvilich plojeme opet smer vrak lodi.
Vrak je asi v 6m hloubce a je priblizne z60m lodi,ktery vycniva az nad hladinu. Kotvime u nej a jdeme v neoprenech na ponor. Prijemne zpestreni naseho jachtingu.
Pred polednem plujeme do zatoky na ostovu mali rat,bohuzel zde neni nic zajimaveho. Opatne klickujeme mezi melcinami,v zatoce nic zajimave,jen maly market,ktery ale nepotrebujeme. Plavebnim kanalem opet mizime do hlubsich vod.
Plujeme smer ilha.
Po vyzkousenem vytahu na wakeboarding se H jal vyzkouset vytah i na hlidkovani na stezni,kam byl ochotne M a J vytazen a ponechan hlidkovani. Kormidla se konecne ujima i K a zkousi schopnosti a rekce lodi a zo vydrzi H na stezni. Vse dopadlo vyborne.
Doplouvame do zatoky Ilha? Kde kotvime a plujeme na dalsi kontolu kavarny a ozujska.
Z nasi plavby se soucasne stala vyprava po pristavnich kavarnach diky Z,ktery nas pasoval na zkusebni michelinovsky kavarensky tym.
V pristavni kavarne vypada vse dobre,jen cesta sem bla nad ocekavani velmi vesela. Na breh jsme totiz pluli v gumaku v plnem poctu a J ktery kormidloval az co nejblize kavane cestu pojal jako aktivni kajakovy slalom,kdy v jedne zatacce mela cast posadky (jedna strana) mokre zadky (vcetne mne),nastesti jsem mel sve jachtarske kalhoty,tak mi to nevadilo,jen nekteri meli v kavarne pod zadkem 2 polstarky ab nehonili vlka :). Po obsazeni patricneho stolu se nas mimo pikolika jal obsluhovat i majitel,ktery si hned vzpomel na svoje zeny… Prezdivame mu nemo a popijeli jsme jeho domaci bylinkovou palenku, dobra silne bylinkova. Na stul jsme pozadali o rezervaci a jeli opet dobrodruznou plavbu na gumaku v 6ti lidech zopakovat. Zdarne a bez potopeni nas J dovezl na lod,kde jsme si dali gulasek. Kluci vzdavaji hold Majce a ze se s ni musi seznamit.
Zvedame kotvy a pirazime k mestkemu molu,kde nas po domluve nechaji zadarmo,ale pouze z cela,duvod zjistujeme pozdeji…priplouva 80m trajekt a kotvil na nasem miste.
Jdeme z5 do kavarny a popijime palenku,pivko,vinko a nechvame se zaskolit (M a P) zbytkem posadky do jachetniho dymkoveho klubu.
Timto dekuji H za jeho dustojne vzorky zapujcench dymek.

Zaznam trasy GPX:

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/2.6. NE- k bunkru.gpx“ download=“no“]

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/2.6. NE- nedele od Bozava, pres potopenou lod do istu.gpx“ download=“no“]

 


 

Den treti – Pondeli.
Cele dopoledne v zatoce ist trenujeme moring a kotveni na bojku.krasne slunecno,azuro. V poledne vyyplouvame smer ostrovy silba a olib,po ceste mijime maly ostruvek pripominajici vrak lodi a pote i ostruveek ktery je zcasti porostly krasne fialove kvetouci bylinou.
Na ostrove Silba zapadni cast mesta,hledame kavarnu,bohuzel nic zajimave,mrtvo,zadna kavarna. Obeplouvame ostrov delsi severni stranou a v zesilenem vetru plachtime az na 6uzlu. Pri krizovani v severni casti se i pres staly vitr spomalujeme na 2 uzly a nepochopitelne ztracime rychloost. Pomoc motoru pomaha neznatelne.zprvu jsme se domnivali na silny proud,nicmene pomohlo az couvani na plny vykon a pote vyboceni.je mozne,ze jsme chytili neco kylem,nastesti se nam to nedostalo do propeleru.plujeme tedy na vychodni stranu.
Na vychodni strane je mala zatoka s pristavem,nicim nas nenalakala a vyplouvame tedy smerrujeme na ostrov olib na cistem zadnim vetru. Na olibu fouka ve smeru na uplne vhodnem na kotveni a i pres 300obyvatel nas ze brehu nic nevabi. Menime smer na ostrov Ilovik. Plujeme na motor kolmo na vitr.
Ostrov ilovik je rozdelen na 2casti,pricemz stredem je prirodni pruplav s vesnickou Ilovik. Casto vyhledavane misto jachtaru. I v tuto dobu zde na bojich vidime kotvit 18jachet a moc volnych boji jiz zde neni. Kotvime na kotve kousek pred prvni restauraci,kde podle pruvodce 888 je kotva povolene.jedeme na breh a jdeme po nekolika konobach na cofee vinko i pivko.krasny zapad stredem kanalu dava jasne znat duvody vyhledavaneho mista.ilovik je bez aut.sire cest je pouze pro osla s vozikem, ktera moderni doba vymanila za frezy a samohybky na kolech. Upravene kvetouci mestcko nabizi jiz v tuto dobu nekolik hospudek i s tocenym pivkem v zadni casti vesnice a dokonce je zde bezplatna wifi v konobe „Oliva“. Vracime se na lod jiz se tmou a poradame topinkovou hostinu s feferonkami,dobre pochutnani.jdeme spat.

Zaznam trasy GPX:

Na istu je naše kličkování vlivem treninku přistání na molo a na bojku 🙂

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/3.6. PO- trenink na istu az na ilovik.gpx“ download=“no“]

 


 

Den ctvrty
Rano lhc pod mrakem ale teplo,jdeme nakupovat do pekarny a na kafe. Dobra snidani nam nezkazili ani chorvati,kteri si bezduvodne prijeli pro 120kn za to ze kotvime blizko vsnice.i pres pruvodce,ktery pise opak vyhrozuji kapitanatem a radeji platime, utvrzuje mne nazor,ze jsou to stale jen pastevci.
Vyplouvame z ilaku a jedeme podel ostrovu smer severozapad.mali losinj. Na otevrenem mori snami poprve zacinaji pohupovat vetsi mrtve vlny i kdyz nefouka.
Plujme na ostov susak.puvodn skalni plosina je navata piskem,kde se i pristav musi obcas odbagrovat,aby byl pouzitelny.
Prvni zastavku davame v zatoce,ktera je na vychodnim okraji. Plaz ktera k ni nalezi je asi 300m dlouha a na pomery chorvatska je zvlastni tim,ze je cela pisecna jak na plazi,tak i ve vode. Pozvolny vstup plaze sice musi jachtari obezretne pohlidat,jde ale kotvit cca 100m od plaze. Kraje plaze jsou opet klasicky kamenite. Jedine minus ma tato plaz v odpadcich. Je sice videt,ze jsou zde nachystane pytle na odvoz jiz naplneny,spousty toho jeste ceka.verime ze se v plne sezone tato krasna plaz uklidi naplavenymi odpadky. Z teto plaze vede pisecnohlinitymi zarostlymi dunami pesina nahoru do svahu.prevyseni ostrovu je cca 100m a puvodni vesnice je na kopci na zapadni strane,mladsi cast pak primo u more na severovychodni strane. Jizni a severni cast ostrovu je tvorena dlouhymi kamenymi utesovymi deskami,ktere jsou take (prevazne jizni cast) vyuzivane ke koupani.Flora a fauna je dosti bujna,vetsina ostrova je pokryta ruznymi keri,travami,5mrostlinami podobnych bambusu a to cle svazane popinavymi rostlinami. Po hrebenu ostrova vede napric pesina,ktera vede na jizni stranu k peknemu udrzovanemu kosteliku. Cestou clovek klickuje mezi spoustou krasne zelenych jesterek a obcas narazi na temne cerneho hada, ktery je nejedovaty a mistni ho nazyvaji Gaz,tak jak se to stalo nekolikrat me samotnemu a v jednom pripade jsme se malem s hadkem na pesine srazili,kdyz cca asi 70cm hadek vyrazil po jesterce,ktera mi z travy vyrazila k noham a zrovna si ji vyhledl za obet. Jak ale zjistil ze je proti nemu neco daleko vetsiho a kracejiciho,provedl bleskurychlou otocku a nenavratne,jesterke nejesterka zmizel. Po pesine muzete projit cely ostrov,nicmene zde nejsou zadne rozumne vyhlidky,diky neprostune vegetaci (alespon ne bez macety) na vrcholku ostrova maji mistni vinice,kde plotem je jim opet vegetace. Cestou jsem narazil na nekolik destojemu a cca po 3km dojdeme k mistnimu hrbitovu,ktery je pekny a udrzovany a dle jmen na nahrobcich i hovori o zajimave historii ostrova. Od hrbitova jiz vede dlazdena cesta,siroka 2m a vede do horni,starsi casti vesnice, kde se mezi prvnimi domi jeste o neco zuzi. Vesnice typickeho neautomobiloveho provozu. Stary chram s jeptiskami, kamenne nadzemni sklepy se sud na vino a krasny vyhled na zatoku s marinou,kam kluci zakotvili. Spodni cast ostrova v okoli mariny je spojena s horni casti dlouhym schodistem a je taktez tvorena pouze uzkymi cestami pro pesi,cyklisty a max. Trakturky,kteri je hojne vyuzivaji jako motorove nakupni tasky,jak jsme se presvedcili kdyz prijel trajekt. Zjistili jsme to zpusobem,ze kdyz jsme si u pristavu davali kafe,najednou se zacali rojit mistni s ruznymi samohubnimi trakturky,dvoukolaky a koleckami a mirili do pristavu. Za 20minut dorazil trajekt a po chvili se mezi lidmi z trajektu zacali objevovat i mnohdy plne nalozene samohyby vsim moznym od potravin az po nabytek.
U pristavu je taktez dlouha plaz,ktera je hojne vyuzivana na koupani i okolnimi ostrovy pro zpestreni turistu vyletem na pisecnou plaz. Potkavame skolni vylet 8letych deti,ktere radostne skacou do vody a tyto same deti pozdeji potkavame take v marine Mali losinj kam mirime. Lehce po obede tedy odvazujeme lod a vyrazime smer ostrov losinj,konkretne marinu mali losinj pro doplneni vody,ktera nam cestou jiz dochazi. Mesto mali lsinj je ve vnitrni zatoce chranena pred primym morem a diky svemu dobremu umisteni je zde i velka servisni marina se suchym dokem,kterou si se zajmem prohlizime. Doplouvame do mestske meriny,ktera byla v r.2013 dokoncena rekonstrukci a je tedy velmi slusna.platime 280kn za nasi lod,doplnujeme vodu a elektrinu a vyrazime do 100m vzdalene doporucovane kavarny(nejblizsi je 10m od mola..) $obra kava,dobra cena,prechazime vyzkouset i mistni hospudku,v marketu dokupujeme ingredience,ovoce a prisady pro labuznicke choutku Z, kde je nasledne na lodi pripravujeme a nasledne pri svicce a vinku konzumujeme,prazene mandle jsou prijemnym zpestrenim jidelnicku. Vecer jdeme jeste znovu do mistniho rokoveho baru na 2deci,pivko a kafe a sledujeme zivot mistni mladsi a stredni generace. K pulnoci se vracime na lod a jdeme spat.

Zaznam trasy GPX:

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/4.6. UT- z istu na Susak pisecnou plaz.gpx“ download=“no“]

Trasa kousek po pevnině městem, zbytek jsem napříč ostrovem neměl zapnutý záznam kvůli bateriím.

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/4.6. UT-ostrov Susak prochazka.gpx“ download=“no“]

 


 

Den paty Streda 5.6.
Probouzime se v marine do azuroveho rana. Kavovisi vyrazili do kavarny na kafe a koupit cerstve pecivo.ranni teple slunce postupne zaleva okolni domy na nabrezi a nakonec i nas a celou marinu. Vsude je klid a jen postupne se marina probouzi,zatimco na brehu uz zacina denni sum. Snidame, jelikoz jsme v marine mame dostatek el.energie i vod tak prubezne doplnujeme zasobnik s vodou,dobjime vsechnu elektrospotrebice. Cast si nas (MaP) jde uzit i raniho slunecneho mesta a jde se projit pp meste,kteer se probouzi. Vplouvame a zastavujeme na benzince dotankovat benzin do motoroveho clunu.vplouvame smer ostrov unije. Fouka nam na bok tak cast plavb plachtime. Na nejsevernejsi casti ostrova unije mijime majak,tak hhazime kotvu a jdeme na vlylet. Majaky jsouzde zirezn jiz jen dalkove. Majak byl puvodne zamceny,a zub casu bez udrzbyy postupne konna sve dilo a postupne jej zaplavuje odpadky a kamenim z bourlivych prilivu. Plujeme dale a pred mesteckem unije je rozsahla melcina s azurovym morem.kotvime a kluci davaji obed. Obedvame v luksusnim prostredi. Po ebede priletaji rackove a davame jim zbytky nepotrrebneho jidla. Mestecko Unije cita cca 200domu a asi 80obyvatel,zveda se vitr tak prirazime k malemu molu. Neni zde moc prostoru pro kotveni. Na brehu jsou 3 hospudk,ani jedna nema jeste toceene pivko,tak si vybirame hospudku,kde nam chorvatka darovala heslo k wifi sveho sefa. Silici vitr a generujici se bourka nad istrii nas nuti odrazit, protoze je lod sice na fendrech,ale ne uplne idealne z duvodu omezeneho prostoru. Vyplovame na volne siree more,aby jsme si uzili plachteni. Max rychlost 5 uzlu ale s rozpadajici se bourkou postupne klesa na 3uzly,nicmene stale vyuzivame moznosti slusneho vetru a uspane posadky tichem a houpanim a otacime (MaP) lod na sire volne more.
Mijime ostrov susak,kde se nam libily pisecne plaze a volime preckat noc zde. Kupodivu je vecer pristav jiz plny,jak vracenymi rybarskymi lodemi,tak i turistickymi jachtami. Pristav je znam nanosy pisku na dne,i presto prirazime k molu z vnejsi strany,kde kotvi rybari.
Pro jistotu se H potapi a sdluje ze kyl mame jen 20cm ode dna. Mistni nas utvrzuji ze bude jeste odliv. Jdeme na pivko a kavu a po chvili prichazi mlada chorvatka co by obsluha mariny a sdeluje,ze v odlivy budeme na suchu. Uvnitr mariny stoji stani 240kn a je jedine misto.jelikoz ale mame vseho dostatek,volime variantu,ze dopijeme a zakotvime mimo mestecko susak,protoze se rano chceme opet vratit na pisecnou plaz. Fouka severni vitr a bohuzel zavetrna strana ostrova je hluboka a neni vhodna pro kotveni. Nocnim morem se vracime k nasi pisecne plazi,ktera je na navetrne strane a vyvazujeme se za tmy na 1* na boji. Cenu maji na 12kn/m vybiralo se ale vecer,jak jsme byly na pivku a tudiz nas to minulo. Vecerrime na boji,posedime pokecame a Z nas opet zasobuje gastronomickymi pochutinami jako prazene arasidy na grilovacim korenim a feferonkami. Nekteri z osazenstva jiz tolko feferonek bojkotuji,ale jinak se kulinarske prozittky setkavaji vseobecne s kladnym ohlasem. Usiname za mirneho pohupovani a blyskani vzdalene borurky ktera nas ale miji daleko.

Zaznam trasy GPX:

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/5.6. ST-Mali Losinj na Unije a z5 na Susak.gpx“ download=“no“]

 


 

Den sesty Ctvrtek
Probouzime se do klidneho more s azurovou klenbou a jen zpev ptactva z ostrova nam dava vedet cas. Odvazujeme se od boje a nechavame se unaset mirnym vankem zpatky k pristavu Susak na ranni siestu u kavy. Ryby i pres jejich hojnost pod lodi opet neberou.
Dnesnim dnem musime zacit trasu smerovat z5 do domovsk mariny. Po rani sieste se vdavame k naasi oblibene piskove plazi. Kotvim n hlobce 2m asi 60m od brehu za mirneho vanku a kupodivu rani plaz slouzi msitnim i jako nudaplaz. Damy,ktere jsme zde nasi navstevou vrusili jsme totiz den predtim videli primo v susaku. Nechali jsme se unest azurovym nebem a plnym sluncem a naskakali do vody. Zimomrivi,jako M sli do vody o5 v neoprenu a tim se nechal zlakat i J.
Po dopolednim plazovem povaleni a studiem ponoru jacht (Z) se vydavame kousek dal od brehu a vyytahujeme kite na nas oblimeny jachtkiting. Prvni zacina M a po zkusenostech mu to jiz jde. Osvojit toto umeni si chtel i H a tak po kratke instruktazi toto umeni take uspesne osvojuje. Nenecham si ujit prilezitost a vrham se do vleku prvne bez kitingu a nasledne jiz i s prknem. Neni to slozite a jda se timto prijemne vyradit na vode.
Urcujeme azimut a vplouvame po hrane otevreneho more ve vzdalenosti 20km jiznim smerem na ostrov Molat – vesnice molat, kde za vetru 2-3bf pirazime k molu,kde nas Z opet neomln vede ke kavarne na kafe a fajecku. Po hodinove zastavce vrazime jiz mezi ostovy jiznim smerem.
Mezi ostrov postupne prestava foukat a projizdime kolem ostrova Zveinac a vesnici stajnojmenneho mista. Kotvi zde cyklojachta,kde prave veceri. Vsude se line vune borovic. Velmi udrzovane a malebne mestecko s hospudkou a malm marketem. Opravdu pekne udrzovane mestecko,alespon z lodi,jelikoz nekotvime. Kormidlujeme pri zapadu slunce do stredu kanalu u zverinace a vpiname motor. Vsude se rozprostira uzasne ticho pri zapadu sluncee. rozprostirame veceri za ticheho zapadu slunce a uzivamesi. po vecerri kolem nas proplovaji velka hejna malych rybek,ktera obcas pri hladine nadskakuji nad hladinu. voda jakoby varila. hledame zda li je nenadhani nejaky dravec,nebo delfin,ale neshledavame nic neobvkleho,mimo nadskakujici rybky.
doplouvam k nasemu znamemu namornimu krytu Bokasin,kde u ostuvku jiz za tmy kotvime na 8m hloubku a za slabeho vanku davame vecerni deci vina od Kosika,frankovky a kupodivu o5 pred pulnoci ulehame za mirneho splouchani.

Zaznam trasy GPX:

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/6.6. CT- z Molatu na kotviste.gpx“]

Cast1

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/6.6. CT- ze Susaku na Molat cast1.gpx“]

Cast 2

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/6.6. CT- ze Susaku na Molat cast2.gpx“ download=“no“]

 


 

Den sedmy Patek
rano vstavam (P) v 5.15 a o5 vyckavam,kdy vyjde slunce. tradicne jako vsechny dny vidim usvit v jeho plne krase,rychlosti a majestatnosti.
Dnes kupodivu vstalo vice clenu posadky ( Z,H,K,J) kouknout na usvit do azuroveho nebe. kluci po rani potrebe ulehaji a ja v „tichosti“ zvedam kotvu a na 2uzlech odplouvam bohuzel za bezvetri na motor jiznim smerem na ostrov Rava, kam je v mestecku Mala Rava nebo Velka Rava chci vzit na kultovni kafe,jelikoz na nasem nocnim kotvisti byli jen rackove.
Po hodine plavb se vsichni jiz maji cile k svetu, snidam za plavby, mala rava ani velka rava nic nenabidli a tak smerujeme dale na mestecko Luka na rani kavicku. Miste je pekny bar na molu a i maly market. Dokupujeme sirky 🙂 a pecivo,dame kvu, dva deci bile, zadymkujeme a po hodce odrazime primo od kameneho mola,kde jsme byli bokem.
More je absolutne olejove a bez vln. Pri proplouvani mezi ostruvky spatrim najednou na hladine pohyb. V prvni chvili se domnivam ze je to o5 jen kormoran,jakmile alee spatruji sousedni ploutev stahuji otacky motoru a v tichosti volam na kluky. Delfini. Konecne vidim na volno delfiny,kter pluji primo proti lodi. Potapi se asi 40m pred lodi,vypinam motor a hledam je. Kluci jsou jiz vsichni v tichosti na palube,nedupat nehlucet. Asi 30m za lodi,kterou podpluli se na hladine objevuje rodinka asi 5ti delfinu,kteri v ranim tichu,na klidnem mori velmi pohodove proplouvaji kanalem mezi ostov. V tichosti je slyset jiz jen nadechy a vydechy dlfinu na hladine a klapani zaverky meeho fotoaparatu. Impozantni pohled na tato majestatna zvirata klidne plujizi v nasi blizkosti. Toto setkani za techto okolnosti ve me zanechava velmi hluboky zazitek a splneni jednoho z mych namornickch prani. V blizkem mestecku zastavujeme na kafe a po kratke relazaci vyrazime smer Kornati. Po ceste mijime mezi ostruvky radu zakotvenych jachet,ktere jeste spi. My ale smerujeme smer Kornai a otevrene more.
Pruplav na kornati z vnitrozemi je opravdovy zazitek. V nejuzsim miste prroplouvame povinnymi 3mi uzly kanalem,kde je jeho sire pouze 50m. Za pruplavem jiz zacina ochranna a take placena zano narodniho parku. Jeste nez stacim smer kornati,plujem asi 2nm,tedy cca 3km severne k vyraznemu masivu,ktery konci zapadni stranou kolmo v mori a jejich vyska je cca 50-90m. Priplouvame ac tesne pod skaly,nad kterymi trci vuhlidka,ktera je dostupna z vnitrozemi.po kratce prohlidce utesu z lodi stacime lod jiznim smerem,napiname cast plachet a nechame se v tichosti nest a davame si obed na palube.
Po obede napiname plachty na plno a meteoprognoza plni sve odhady. Vit soupa k 15 az 20ms a uhanime az 6ti uzly v ukazkovem jachtingu volnym morem kolem kornati az k ostrovu mana.
Ostrov mana je zvlastni svoji dominantou piratskeho obydli na hrebenu ostrrova a strme padajicim utesem hned vedle obydli. Toto obydli bylo i soucasti nataceni piratskeh filmu. Plachtime na 6uzlech do letniho kovise Vrulje. V male zatoce jsou 2 oddelena mola. I kdyz jsou mala,jsou na nich 4ppikolici a podavaji muring. Sdelujme ze jedem jen na kafe a plattit za muring nabudeme. Souhlasi a prirazime ve vzdalenejsimu kamenemu molu. Vir zde duje o neco slabeji,ale i tak je uvazovani zajimave ale na 1. Kavarna ma zde tocene pivko, ale k nelibosti nkterch kamaradu,kteri jsou na coffeturist trase (Z) maji pouze cernou tureckou sparenou v dzerve. I tak davame zadymime a po hodince na pevnine odplpouvame severnim smerem smer sukosan. Odrazeni od mola blo cca v 15h (v sukoasnu 19.15).
Jelikoz na vane silny severo zapadni vitr primo na spici,musime v teto chvili motorovat,aby jsme neztraceli cas. Vlny z otevreneho more mezi ostrovy nam krasne zpprijemnuji plavbu a obcas svlazi posadku na pridi.
Fotim Kornati. Jde o souostrovi ktere je narodnim parkem,nicmene se jedna po ostruvku porostle vesmes pouze travou,ktera jiz zacina zloutnout. Obcas skalni vrstvy tvori zajimave tvary,nicmene zde mimo utesy neni mnoho k videni (napr. Oproti np.Krka ktera je oprotti kornati opravdu luxusni podivanou a stoji zato se sem vratit).
Do vnitrozemi od kornati proplouvame druhym kanalem,ktery je sice sirsi,musi se ale jet pouze v 20m sirokem stredu kvuli hlobce a navigovat trochu zposika pomoci na ostrovech vyskladanych navigacnich pyramidach v rovne primce,ale zesikma kanalem. I tento kanal Vela provelsa je zajimavou navigacni zkusenosti.
Po vpluti z pruplavu,kde byylo more klidnejsi nastavujeme azimut mezi ostrovy na Sukosan a vytahujeme plachty. Krasny vitr na predni levobok v nara zech 20m dava lodi jiz jachtari (MaP) radost z plachteni a k oblibe P se snacime pouze vetrem dostat zabradli pod vodu,coz se k radosti K nedari. Na palube se siri obavy z preklopeni,tak je ujistuji,ze sice mame palubu i podpalubi zajistene,ale na palube mam fotoaparat s uzasnymi fotkami a prece si je nesmocim :).
Vystridame se u kormidla vsichni a jen K stavkuje,ze uz toto dobrodruzstvi postacuje k jeho naplneni.
Rychlost zvysujeme trochu na zaver motorem,davame az 6,5kn – uzlu,ale zabradli stale suche,jen obcas ho prelije vodni trist. Proplpovame pruplavems mostem mezi ostrovy Ugljan a Pasman, nyni jiz jen na motor. Za pruplavem jiz vidime Zadar i Sukosan a jelikoz stale duni,o5 vytahujeme plachty a svistime k Sukosanu,aby jsme jeste dnes do 20h stihli doplnit naftu.
Krasne s rezervou stihame, prirazime excelentne a bleskurychle k molu benziny jiz v nasi marine Sukosan, kde pupmarovi nasim nacasovanym manevrem klesne brada a zatleska nam a jde se podelit o krasne prirazeni s ostatnimi. Dotankovavame 58l nafty za 580 kuna a odrazime smerem k nasemu molu c5.
Lude jsou vyvazovany na muring jak priplouvaji,jsme skoro na konci,takze je zacouvani o malinko snazsi.uvazujeme se a doplnujeme vodu (jsme na dne…) A zapojujeme el.en. a zapiname ohrivac vody na sprchu. Postupne se osprchujem a sledujeme nektere lode co prijizdeji po nas. Musim rici, ze nam J dal velmi dobrou skolu ovladani jachty vcetne vsech povinnosti posadky. Tak jak vidime neschopnost ceske posadky na muring,pomahame jim,kotvili by hodinu,pokud by nenavalili lod. Po chvili priplouva jeste jedna jachta s prazskou posadkou a jejich amaterismus mne udivuje. Jsou sice o neco malo schopnejsi,ale bez cloveka na brehu nejsou schopni si muring ani podat. Docela mne udivuji jejich povidani vecer u pivka, kde a jak byli co vsechno videli a jake maji zazitky a kolikrat uz kde jachtili, jejich pristani odpovidalo spis na cechoprazsky amaterismus. Zvou nas sice na malubu,ale s diky odmitame, adavame posledni fajecku vecera a ulehame.

Zaznam trasy GPX:

 

[map style=“width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;“ gpx=“http://www.dovolenkovnik.cz/wp-content/uploads/7.6. PA- delfini a smer kornati a z5 Sukosan komplet.gpx“ download=“no“]

 


Den Osmy-sobota

Sobota rano je o5 azzuro. Lod si zkontrolovala v podvecer obsluha mariny,takze cekame pouze na potapece aby zkontroloval lod od kylu pod hladinou a aby M vytahnul,pokud je nalezne,dioptricke slunecni bryle,ktere zde M zanechal jako vzpominku,ci jako kotevni znak ;).

Nase jachtarske dobrodrustvi se za cely tyden vyvinulo v gurmanske putovani Dalmacinskymi ostrovy jaderskeho more,prokladane kavovou exkurzi po konobach a restauraci nespocet pristavu a stalo se praktickym skolenim za vedeni zkuseneho morskeho vlka J ktere nam vsem zanechalo mnoho uzasnych vzpominek a touhu o5 zvednout kotvy nasi posadkou a plout vstrici dalsim zazitkum.
Diky vsem, Jirkovi, Kvitkovi,Hugovi,Zbynovi,Hugovi, Michalovi a me malickosti Petrovi

Dopsano v 6.30 marina Sukosan,tesne nez se vzbudi posadka pred vyklizenim a predanim lode.
Lodni denik stvrzuje kapkou slane vody Petr

Dovetek:
Bryle nalezeny nebyly,potapec vytahnul 2rumy ale bohuzel bryle M nenasel. Predavame lod acmarine,davame kavu pred cestou a vyrazime smer domov,jste platime parkovne 310 kuna za auto a odjizdime.


 

Dodatky:
Parkovani auta v marine 50€
Vyrovnani nakladu za kotvu 300kn
Mytne rakousko 8,30€
Slovinsko zadarmo zadem zdrzeni cca 50minut
Mytne croatia 310kn
Palivo cca 65l

Celkem jsme ujeli cca 400km po moři… ještě že jsme to nemuseli pádlovat 🙂

Mořské a pomořské nemoci:

Na lodi nikdo netrpěl úzkostí z moře ani mořskounemocí, po 3dnech na lodi jsme někteří zaznamenali na pevnině houpavost :).

Po jachtě trvá pevninské houpavost cca 3dny :), tedy opice bez alkoholu 🙂

 

[poll id=“3″]


 

[nggallery id=4]

Permanent link to this article: http://www.dovolenkovnik.cz/2013/06/jachting-log-chorvatsko-2013/